Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомвриОбщина Русе се включи в

...
Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомвриОбщина Русе се включи в
Коментари Харесай

Община Русе се включи в националната кампания за борба с инсулта

Пантеонът ще светне в лилаво на 29 октомври

Община Русе се включи в акцията по случай Световния ден за битка с инсулта 29 октомври, чийто акцент е осветяването на публични здания в лилаво – цветът на битката с тежкото положение. Тази година самодейността минава под егидата на Световната организация за инсулт (WSO) и Асоциацията за инсулт и афазия в България, като се поддържа от Министерството на здравеопазването, Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България, Националното съдружие на общините в България и доста представители на българския бизнес.

В самодейността се включиха доста общини, като на 29 октомври ще бъдат осветени публични здания, монументи на културата и исторически обекти в градовете София, Пловдив, Варна, Бургас, Плевен, Силистра, Добрич и Враца. Община Велико Търново ще освети крепостта „ Царевец “, в Ловеч ще светне в трибагреника средновековната цитадела Хисар, а в Русе съпричастността към самодейността ще се покаже с осветление в лилаво на Пантеона на възрожденците.

Кампанията се организира в изискванията на дейна работа по съставянето на Национален проект за битка с инсулта. В края на предходната година България се причисли към Европейския проект, като припозна една от главните му цели, а точно намаляването на броя на инсултите с 10 на 100 до 2030 година. Това може да се реализира с вярна предварителна защита, а като първа и съществена стъпка се предлага научаването на признаците на инсулта и вярната реакция, при тяхното определяне.

За първа година по случай 29 октомври ще бъде основана интерактивна карта на всички локации в страната, на които могат да бъдат открити осведомителни материали, свързани с предварителната защита на инсулта. Те ще бъдат сложени във всички обществени услуги за възрастни хора и в пенсионерските клубове на територията на общината, а на ул. „ Черно море “ 2, където се обитават общинските отдели „ Социални действия “ и „ Здравни действия “, целогодишно ще могат да бъдат открити листовки на Асоциацията за инсулт и афазия.

Планират се и редица взаимни действия, които ще бъдат ориентирани към потърпевшите от инсулт и техните фамилии.

От Асоциацията за инсулт и афацизия се обръщат с зов към всички жители да отделят няколко минути, с цел да се срещнат със признаците на инсулта и държанието при тяхното определяне. За тази цел може да бъде изтеглено приложението STROKE RISKOMETER, с чиято помощ хората ще могат сами да дефинират до каква степен попадат в рискова група. То може да бъде изтеглено от тук:

Съгласно данните на Министерството на здравеопазването в България се записват годишно почти 35 000 случая на мозъчен инсулт. От тях повече от 7000 приключват с летален излаз. Преживелите мозъчния инсулт с друга степен на неработоспособност годишно са повече от 28000. При 10 % от оживелите инвалидността е тежко проявена и изисква спомагателни грижи и помощ от фамилията, околните и обществото. Бъдещите разноски за лекуване на инсулт в Европа могат да се усилят до 86 милиарда евро през 2040 година, в случай че страните не съумеят да влагат в предварителна защита, лекуване и рехабилитация на тежкото положение.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР